Koszty stałe w kalkulacji Break Even Point
Problem: Dziękuję za dotychczasowe wsparcie i eksperckie rady. Nie ukrywam, że są dla mnie bardzo cenne. Tym razem proszę o wsparcie w odniesieniu do problemu, który dotyczy kosztów stałych wykorzystywanych w kalkulacji BEP (Break Even Point). W jaki sposób w przedsiębiorstwie, w którym produkuje się kilkadziesiąt odmian tego samego produktu (na zlecenie klienta), a koszty pracy nie są uniezależnione od wielkości produkcji, można skalkulować koszty stałe w odniesieniu do danego rodzaju produktu? Czy należy przyjąć odpowiedni procent kosztów stałych, w zależności od wielkości produkcji/sprzedaży określonego produktu do danego klienta, czy trzeba wykorzystać w kalkulacji BEP całościowe koszty stałe firmy? Przyznam, iż do tej pory nie wykorzystywaliśmy analizyBEP w planowaniu produkcji/sprzedaży.
Wykorzystałeś swój limit bezpłatnych treści
Pozostałe 72% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników portalu. Zaloguj się, wybierz plan abonamentowy albo kup dostęp do artykułu/dokumentu.